4Q23 kwartaalcijfers door Intel bekendgemaakt

Bron: Intel investeerdersrelaties
Gepubliceerd op 2024-01-25

AMD heeft vandaag de kwartaalcijfers van het vierde kwartaal van 2023 bekendgemaakt. De winst per aandeel is 0,77 dollar en daarmee 6 dollar cent meer dan verwacht. De hogere winst komt voornamelijk door een hoger omzet in het datacenter en client segment. Net als eerder bij Intel, zijn de door AMD gecommuniceerde verwachtingen voor het volgende kwartaal niet helemaal in lijn met die van beleggers. Het aandeel staat daardoor namarkt in het rood.

Datacenter
Een hot topic momenteel, waar ook beleggers naar kijken, is AI. Het ‘datacenter’ segment waar dit onderwerp binnen AMD toe behoort laat een groei van 38 procent naar 2.3 biljoen zien. Ook het operationeel inkomen ligt 222 miljoen hoger dan een jaar geleden. Volgens AMD toe te wijten aan een verhoogde vraag naar EPYC server cpu’s en Instinct gpu’s

Instinct chips zijn speciaal ontwikkeld voor AI workloads, in de slides van AMD valt te lezen dat een hoop grote namen gebruik (gaan) maken van de chips. Onder andere Microsoft, Meta en Oracle staan genoemd.

Client
Met de Ryzen serie heeft AMD een comeback gemaakt op de consumenten markt. De hogere vraag naar Ryzen processors is terug te zien in de cijfers; de omzet lag 62 procent hoger dan een jaar geleden en waar het segment een jaar geleden nog een negatief operationeel inkomen had van 152 miljoen, is het nu positief met 55 miljoen.

Gaming
Tot dit segment behoren de videokaarten en klant specifieke chips zoals die voor de Xbox en PS5 consoles. In vergelijk met een jaar geleden is er een lagere omzet van 0.2 biljoen te zien en een vermindering van het operationeel inkomen met 42 miljoen. Volgens AMD toe te wijten aan verminderde vraag naar klant specifieke chips. AMD meldt een hogere vraag naar videokaarten.

Embedded
Het embedded segment laat een vermindering 0,3 biljoen zien. AMD wijt dit aan klanten die een lagere voorraad aanhouden van de chips.